MSC sinds 1 januari volledig compliant aan CPu Havenverordening

Secure Container Release gebruikers kunnen nu veilig en pincode-vrij werken, en zijn in regel met CPu.

Havenverordening

Sinds 1 januari 2021 is de nieuwe havenpolitieverordening van kracht, die voorziet op termijn in de vervanging van de huidige pincodes bij de vrijgave van containers, zodoende het inkomende process veiliger te maken.

Hiervoor heeft het Antwerpse Havenbedrijf een nieuw platform aangekondigd, genaamd Certified Pick up, ontwikkeld door NxtPort en die gefaseerd zal worden uitgerold.

Een eerste fase is deze week in productie gegaan en betreft de ‘groene lichten’ die transparantie biedt over de container status tijdens het vrijgaveproces en zo operationele efficiëntie nastreeft.

T-Mining

Hiervoor werd met verschillende partijen samengewerkt. Zo biedt MSC Belgium als eerste rederij de commercial release van een container op het CPu platform. Hierbij maakt MSC gebruik van Secure Container Release, een blockchain gebaseerde applicatie van de Antwerpse Maritieme startup T-Mining.

De afgelopen maanden werd een integratie ontwikkeld en getest tussen het CPu platform van NxtPort en de SCR applicatie, waardoor informatie als groene lichten kan gedeeld worden. Ook is een audit trail voorzien voor inzage door de bevoegde instanties.

Nico Wauters, CEO van T-Mining: “We zijn bijzonder fier op de goede samenwerking tussen NxPort, MSC Belgium en onze developers. Op korte tijd hebben we een technisch ontwerp gemaakt, de nodige ontwikkelingen gestart en de integratie getest. Begin deze week is deze integratie dan ook officieel in productie gezet.”

Pincode-vrij

Wouter Bassier, General Manager Import bij MSC Belgium: “Achter de schermen is er hard gewerkt om alles technisch rond te krijgen. We zijn trots om vandaag te kunnen stellen dat we in regel zijn met de nieuwe havenpolitieverordening, eveneens zijn we enorm verheugd dat we een concrete bijdrage kunnen leveren aan de ambitie van het Antwerpse Havenbedrijf voor een veiligere en efficiënte haven. Dankzij Secure Container Release kunnen we nu reeds de ophaalrechten voor import containers pincode-vrij overdragen. Al onze klanten werken dus via Secure Container Release ook meteen conform aan de nieuwe havenpolitieverordening.”

Source: MSC Belgium